Головна » 2012 » Грудень » 14 » 1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
12:42
1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Коротка довідка

СНІД, або Синдро́м набу́того імунодефіци́ту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням.

Під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я діє міжнародна медична організація AIDS Care Education and Training з метою профілактики й турботи про людей, хворих на СНІД, у різних країнах Європи, Африки, Азії, Америки й Австралії.

Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США в 1983 році. Упродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть простий нежить може призвести до смерті людини.

Збудник — вірус, що має вигляд спіралі в трикутній серцевині. Він носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і має три типи: ВІЛ 1 та ВІЛ 2, що є дуже поширеними в Західній Європі, та ВІЛ 3, від якого страждають переважно американці та африканці. Вірус уражає Т-лімфоцити, що слугують для його розмноження, та макрофаги, що розносять його по організму.

ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, унаслідок чого активізується так звана умовно-патогенна флора організму й різко підвищується ймовірність смертельних запалень, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань.

Не залишились осторонь цієї проблеми і учні ЗОШ І-ІІІ ст. с.Береськ. На чолі із заступником директора з ВР Н.В.Рощук було проведено акцію "Не дай СНІДу шанс!", яка включала в себе розповсюдження червоних стрічок — символу надії на те, що хворобу буде зупинено, та протесту проти дискримінації людей, які живуть з ВІЛ. Також учасники акції отримали марки із закликом зупинити недугу, оглянули стінгазети, які містять інформацію про здоровий спосіб життя та проблеми боротьби в ВІЛ/СНІДом.

Зацікавив дітей флеш-моб "Стрічка солідарності з ВІЛ-інфікованими". Ці та інші заходи, проведені з дітьми класними керівниками та психологом школи Миджгою А.В., дали змогу дізнатися учням більше про СНІд, спонукали до здорового способу життя та виховували почуття поваги до ВІЛ-інфікованих, солідарність з ними.

Переглядів: 902 | Додав: IvanK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: